Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Γ. Ραγκούση Και Οικονομικών Κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΠΗΓΗ : SITE WWW.APOGRAFI.GOV.GR

Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καλημέρα σας. Ξεκινάμε νωρίς τη συνέντευξη διότι εγώ προσωπικά πρέπει να είμαι σε πολύ λίγο χρόνο στη Βουλή όπου ξεκινάει η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες.  Και ο Υπουργός Οικονομικών έχει επίσης μια σειρά από υποχρεώσεις στο Υπουργείο.

Επίσης να σας πω ότι βεβαίως για τη βοήθειά σας και η κυρία Μπεργελέ και ο κος Σπινέλλης θα παραμείνουν μετά τη συνέντευξη για μια άτυπη ενημέρωσή σας σε πτυχές ή πλευρές του όλου θέματος που πιθανόν σας απασχολούν.

 

Λοιπόν, έχετε πάρει στα χέρια σας έναν φάκελο με στοιχεία σχετικά με την απογραφή που ολοκληρώθηκε εχθές βράδυ.  Από πλευράς δικής μου μόνο μια βασική δήλωση νομίζω χρειάζεται.  Είναι ότι ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική, ολοκληρώσαμε μια πρωτόγνωρη καινοτομία στο ελληνικό κράτος.

Μια πρωτόγνωρη καινοτομία η οποία θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στα επόμενα βήματα που θέλουμε και που χρειάζεται να κάνουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για την συνολική αναδιοργάνωση του κράτους και βεβαίως για πολύ κρίσιμες και σημαντικές πλευρές για την οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και για την κοινωνία που θα σας αναπτύξει στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών.

Ήταν ένας στόχος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης πολύ σημαντικός που ολοκληρώθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βεβαίως ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες που στην πορεία έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Η απογραφή, μια κουβέντα να έχετε υπόψη σας, είναι για εμάς ως Υπουργείο Εσωτερικών μια πολύ κρίσιμη πρώτη ύλη για δυο λόγους.  Ο πρώτος λόγος είναι διότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης του κράτους στην κατεύθυνση δημιουργίας του επιτελικού κράτους που θα επιτευχθεί μέσω ενός Καλλικράτη στο κράτος.

Και πρέπει να σας τονίσω επίσης ότι η απογραφή είναι πολύ σημαντική και για το ίδιο το δυναμικό της δημοσίας διοίκησης, το προσωπικό, τα στελέχη, τους υπαλλήλους γιατί και αυτοί, δεν είναι τυχαία και η θέση της ΑΔΕΔΥ, και αυτοί πια αισθάνονται ότι λειτουργούν και εργάζονται σε ένα δημόσιο τομέα, σε ένα κράτος για το οποίο δεν μπορεί πια ο καθένας να λέει πόσοι είναι οι υπάλληλοί του.

Τώρα πια ξέρουμε και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σταθερό και σημαντικό δεδομένο.

Τώρα, εγώ θέλω να τελειώσω δίνοντας συγχαρητήρια και λέγοντας ένα ευχαριστώ στο Υπουργείο Οικονομικών για όλη τη συνεργασία που είχαμε και δίνοντας συγχαρητήρια και σε όλους τους ανθρώπους που δουλέψαμε από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Εσωτερικών και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, η συμβολή του οποίου ως γραφείο με επικεφαλής τον κ. Καρούνο ήταν πάρα πολύ σημαντική σε αυτή την προσπάθεια που κάναμε.

Ιδιαίτερη μνεία νομίζω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε στο τεχνικό μέρος της όλης προσπάθειας, στο ηλεκτρονικό μέρος της διαδικασίας της απογραφής, η οποία όπως ξέρετε στηρίχθηκε πάνω στις πλάτες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των στελεχών, του κ. Σπινέλλη προσωπικά καταφέραμε να ξεπεράσουμε μέχρι, όπως θα σας εξηγήσουν στη συνέχεια και ο Υπουργός αλλά και ο κος Σπινέλης, μέχρι και επιθέσεις διαδικτυακές εναντίον της απογραφής.

Τώρα, θέλω τελειώνοντας και πριν δώσω το λόγο στον Υπουργό Οικονομικών, στον αγαπητό Γιώργο, να θέσω δυο διευκρινιστικά στοιχεία.

Πρώτον, για να προλάβουμε μια ερώτησή σας λέμε από τώρα ότι θα υπάρξει δυνατότητα κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον σε όσους ακόμη και σήμερα δεν έχουν απογραφεί να αιτιολογήσουν και παρακαλώ προσέξτε το αυτό, τους λόγους της ανωτέρας ενδεχόμενης βίας που δεν τους επέτρεψαν να απογραφούν.

Και εφόσον αυτό το γεγονός το τεκμηριώσουν θα μπορέσουν και αυτοί να απογραφούν.  Λεπτομέρειες το προσεχές διάστημα.

Το δεύτερο και αυτονόητο που ήθελα να διευκρινίσω είναι το εξής:  Όπως καταλαβαίνετε, η απογραφή ολοκληρώθηκε εχθές βράδυ.  Στην πραγματικότητα είχε ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα γιατί αν δείτε και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών πολύ λίγοι σε σχέση με το συνολικό αριθμό εννοώ ήταν αυτοί που απεγράφησαν τις τελευταίες 5 μέρες, 6.

Λοιπόν, είμαστε σήμερα 9:30 το πρωί, καταλαβαίνετε ότι παίρνετε μια πρώτη ύλη και εσείς και η οποία στην πορεία επειδή όλα αυτά θα τύχουν και συστηματικής επεξεργασίας από τα δύο υπουργεία, πολύ μικρές αλλαγές μπορεί στο τέλος όταν θα δείτε τα τελικά, τα οριστικά, τα αμετάκλητα αποτελέσματα να διαπιστώσετε.

Λοιπόν, δίνω το λόγο στον αγαπητό Γιώργο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, Γιάννη.  Να ξεκινήσω και εγώ, ευχαριστώντας το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξαιρετική συνεργασία.  Ολοκληρώσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, θέλω να το τονίσω αυτό, ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα που δεν θα μπορούσε να έρθει σε πέρας εάν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία.

Τα δύο Υπουργεία που έχουν τον αυτονόητο θεσμικό ρόλο, το Υπουργείο Εσωτερικών όλης της ευθύνης για το δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους και το Υπουργείο Οικονομικών για το οικονομικό σκέλος.

Η απογραφή ήταν ένα πολύ δύσκολο τεχνικό εγχείρημα, το οποίο επιλέξαμε να κάνουμε μόνοι μας με ίδιους πόρους, ακριβώς γιατί θέλαμε να το κάνουμε στους συγκεκριμένους χρόνους. Εάν το κάναμε με διαφορετικό τρόπο θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο και θα κόστιζε πολλά χρήματα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω, νομίζω εκ μέρους και των δυο μας, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για την προθυμία τους να απογραφούν.

Τη διάθεσή τους να αντιμετωπίσουν όποιες δυσκολίες υπήρχαν στην αρχή, όταν το σύστημα μία μέρα είχε τεχνικά προβλήματα, γιατί απογράφτηκαν ταυτόχρονα ένας αριθμός που υπερέβαινε κατά πολύ τις δυνατότητες που είχαν προβλεφθεί.

Φάνηκε και νομίζω ότι διαψεύστηκαν πολλά πράγματα σε αυτή τη διαδικασία: και η διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου να συμμετάσχει, αλλά και οι δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία της απογραφής τα έχετε στο ενημερωτικό σημείωμα που έχετε πάρει. Όπως είπε και ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι πρώτα στοιχεία. Τώρα ξεκινάμε να επεξεργαζόμαστε και να κάνουμε ελέγχους για την ορθότητα και την συμβατότητα μίας σειράς στοιχείων.

Είναι, όμως, στοιχεία που θα βοηθήσουν και για τη πολιτική ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, αλλά βεβαίως και για τον στόχο τον οποίο υπηρετεί αυτή η απογραφή, που είναι η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του Δημοσίου.

Θα θυμίσω ότι αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μία Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο, μέσα από την οποία θα πληρώνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί.

Η διαδικασία προετοιμασίας αυτής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής προχωρά κανονικά. Είναι μία διαδικασία αρκετά πολύπλοκη. Έχει να κάνει με τη πιστοποίηση εκκαθαριστών και αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό Δημόσιο υπάρχουν πάρα πολλοί εκκαθαριστές.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, μόνο στο Υπουργείο Παιδείας πάνω από 3.000 εκκαθαριστές μισθοδοσίας. Είναι λοιπόν η συγκέντρωση όλων αυτών των εκκαθαριστών, η πιστοποίησή τους.

Είναι ο έλεγχος και η αποστολή των στοιχείων ,έτσι ώστε να μπορούμε από τον Οκτώβριο, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, να ξεκινήσουμε για 2 μήνες πιλοτικά, με μία παράλληλη λειτουργία του παλιού και του νέου συστήματος και πλέον από το τέλος του έτους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από το 2011, να πληρώνονται αποκλειστικά και μόνο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, ότι από το τέλος του χρόνου και πέρα θα πληρώνονται μόνο όσοι πληρώνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

Αυτό θα βοηθήσει το Δημόσιο να έχει μία καλύτερη εικόνα του κόστους μισθοδοσίας του. Θα βοηθήσει να ελέγξει τυχόν προβλήματα, τυχόν ασυμβατότητες με τη κείμενη νομοθεσία και θα βοηθήσει πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες να έχουν μία όλο και πιο καθαρή εικόνα του πώς αποδίδονται στους ίδιους οι υπηρεσίες, πώς αποδίδονται στους ίδιους τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που είναι και το βασικό μας μέλημα.

Σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποδώσουμε στον Έλληνα πολίτη πραγματικές υπηρεσίες, μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Και στο σύστημα αυτό, στην εξέλιξή του, που κάθε δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να έχει ο ίδιος πρόσβαση στα προσωπικά του στοιχεία, στην εξέλιξη του, στη μισθοδοσία του, μέσα βεβαίως από μία απόλυτα ασφαλή διαδικασία ηλεκτρονικής πρόσβασης, ώστε να παρακολουθεί ο ίδιος την πορεία του, την εξέλιξή του και τα δεδομένα τα στατιστικά.

Να κλείσω λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο τόσο από τη πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών όλων των δράσεων που γίνονται για θέματα διαφάνειας και εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, όσο και από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της βελτίωσης των στοιχείων δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θερμή παράκληση, επειδή εγώ δεν έχω πάνω από 5 λεπτά. Αν υπάρχει κάποια πολύ σημαντική ερώτηση για το θέμα της απογραφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μία πληροφορία πριν απαντήσω στην ερώτηση.  Σε χρόνο που λογικά δεν θα ξεπεράσει το μήνα Αύγουστο άντε και λίγες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να σας δώσουμε από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών αυτά τα στοιχεία πώς παρουσιάζονται και ανά φορέα, ανά Υπουργείο, ανά νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κ.ο.κ.  Δηλαδή, πόσοι εργαζόμενοι σε κάθε φορέα ξεχωριστά έχουν απογραφεί.

Τώρα, απαντώντας στην ερώτηση, σας λέω ευθέως ότι προφανώς στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιοργάνωσης του κράτους, όπως κάναμε και στην Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση, προφανώς και θα είναι βασικός μας στόχος η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία μπορεί να περιλάβει από συγχωνεύσεις οργανισμών, φορέων έως και μετακυλήσεις προσωπικού στο πλαίσιο της ορθολογικής αξιοποίησης αυτής της μεγάλης δύναμης του ελληνικού κράτους που είναι το ανθρώπινο δυναμικό του.

Ε, εδώ είναι ένα από τα μεγάλα καλά που μας προσφέρει η απογραφή.  Και εδώ μάλλον.  Αυτή η ερώτηση αν είναι για εμένα.  Δεν ξέρω αν ο Υπουργός θέλει να προσθέσει κάτι σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ενιαίο μισθολόγιο έχει προχωρήσει, εγώ σας είπα, παράλληλα ακριβώς για να πιάσουμε τους χρόνους.  Η απογραφή είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειαζόμαστε για να γίνει το ενιαίο μισθολόγιο και για να μπορέσουμε να κλείσουμε το οργανωτικό κομμάτι χρειαζόμαστε να ολοκληρώσουμε το ζήτημα της καταγραφής, πιστοποίησης των εκκαθαριστών του δημοσίου.

Να θυμόμαστε το εξής, το ενιαίο μισθολόγιο έχει  τρεις φάσεις.  Η ενιαία αρχή πληρωμής.  Η πρώτη ήταν η πιλοτική που έγινε, ολοκληρώθηκε.

Η δεύτερη είναι αυτή που υλοποιείται αυτή τη στιγμή που είναι ότι χωρίς να δημιουργηθεί η κεντρική αρχή μισθοδοσίας έχουμε την πιστοποίηση των εκκαθαριστών σε κάθε φορά, την αποστολή των αρχείων και την πληρωμή από την ενιαία αρχή.

Η τρίτη φάση είναι η φάση στην οποία δημιουργείται κεντρική αρχή μισθοδοσίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αυτή οργανώνει όλη τη μισθοδοσία.

Άρα λοιπόν, έχουμε, και αν θέλετε αναδιοργανώσαμε το έργο από το πώς ήταν στο παρελθόν διότι ο αρχικός του σχεδιασμός δεν οδηγούσε σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Εμείς θέλουμε να δώσουμε από τώρα την αίσθηση μιας από το τέλος του χρόνου, όχι την αίσθηση, την πραγματικότητα, μιας κεντρικής πληρωμής για όλους με τη βοήθεια του συστήματος ΔΙΑΣ, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Και στην προοπτική του, τη δημιουργία της κεντρικής αρχής της μισθοδοσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως, επισπεύδονται ακριβώς γιατί είναι το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για να μπορεί να προχωρήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Να απαντήσω εγώ από πλευράς μας. Θα σας πω δυο πράγματα. Πρώτον, ότι μιλούμε για ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του κράτους.  Στο πλαίσιο ενός τέτοιου συνολικού σχεδίου θα υπάρξουν, όπως και είπα προηγουμένως, δεν έχω να προσθέσω κάτι ουσιαστικό, θα υπάρξουν εξειδικεύσεις όλων αυτών των επιλογών που πρέπει να κάνουμε, συγχωνεύσεων, καταργήσεων και μετακύλησης προσωπικού.

Άλλωστε θα ήταν παράλειψη να μην σας θυμίσω ότι ήδη με ευθύνη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης έχει ετοιμαστεί το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων του δημοσίου, το γνωρίζετε κ.ο.κ.

Τώρα, σε εμάς δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα όπως προαναφέρατε.  Μάλιστα είχα την ευκαιρία να απαντήσω σε μια αντίστοιχη ερώτηση εχθές μετά τη συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ξέρουν ότι βαδίζουμε στο πλαίσιο ριζικών θεσμικών αλλαγών που αλλάζουν το τοπίο, το εξορθολογίζουν, το εκσυγχρονίζουν και το αποδίδουν καλύτερο στους Έλληνες πολίτες.

Και σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται στο δημοσιονομικό κομμάτι και με τα πολύ γνωστά και πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη ξέρετε ότι έχουν επιτευχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, νομίζω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αυτή τη στιγμή πάρα πολύ σταθερό και καλό για να μπορέσει κανείς να κάνει τα επόμενα βήματα.

Και εδώ είναι που μας δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα πια και η απογραφή.

Ευχαριστούμε πολύ.

 

You are here: Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Γ. Ραγκούση Και Οικονομικών Κ. Γ. Παπακωνσταντίνου