Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Ετοιμάζονται μετατάξεις στους ΟΤΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

Ετοιμάζονται μετατάξεις στους ΟΤΑ
 Οι εθελοντικές θα δηλωθούν έως τις 7 Ιουλίου και μέχρι τέλος του χρόνου και οι υποχρεωτικές

Της Ελενας Kαρανατση

Με δεδομένη τη χαμηλή προθυμία των εργαζομένων των νομαρχιών να μεταφερθούν στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους, αρχίζει η διαδικασία των μετατάξεων των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης μετά τη σχετική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο που ορίζει το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο μετάταξης, οι εθελοντικές μετατάξεις θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 7 Ιουλίου, ενώ έως το τέλος του χρόνου (31/12) θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υποχρεωτικές. Η εγκύκλιος ρυθμίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά προσωπικού από τις καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους 325 νέους δήμους και τις 13 αιρετές περιφέρειες, καθώς και του προσωπικού των κρατικών περιφερειών στις αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου με τους εκπροσώπους των δύο ομοσπονδιών, δηλαδή των εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΟΣΥΝΑΕ) και των υπαλλήλων των Περιφερειών (ΠΟΣΥΠ), πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να ενσωματώσει ορισμένες από τις προτάσεις των ομοσπονδιών που αφορούν τις επικείμενες μετατάξεις.
«Οσα σημεία δεν είχαμε προσεγγίσει με ακρίβεια τα εντάσσουμε στην εγκύκλιο μετά τις παρατηρήσεις που ακούσαμε και από τις δύο ομοσπονδίες», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ντόλιος, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΣΥΝΑΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) κ. Χρ. Νταής. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις. Βεβαίως, εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες και ενστάσεις, καθώς εμείς ζητούσαμε μόνο εθελούσιες μετατάξεις και ενιαίο μισθολόγιο, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται».

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις της ηγεσίας της ομοσπονδίας δείχνουν μειωμένη ροή εργαζομένων από τις νομαρχίες στους δήμους. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Νταής, «από τους 17.000 υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι εκούσιες μετατάξεις προς τους δήμους δεν πιστεύω ότι θα ξεπεράσουν ένα 5%-8%, καθώς οι περισσότεροι επιθυμούν να μεταφερθούν στις αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Κι αυτό συμβαίνει παρότι το οικονομικό κίνητρο μετάταξης στους δήμους είναι σημαντικό, καθώς οι μισθοί στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ είναι καλύτεροι. Ωστόσο, η πλειονότητα των εργαζομένων δεν θέλει να διαταράξει την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή με μια μετακίνηση από την έδρα της νομαρχίας, δηλαδή την πρωτεύουσα του νομού, σε κάποιον δήμο».

Πάντως, μέχρι το τέλος του 2010, το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για τους οργανισμούς των περιφερειών, ενώ οι οργανισμοί των «καλλικρατικών» δήμων θα ψηφιστούν από τα δημοτικά συμβούλια το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αρχικά θα συσταθούν πιλοτικοί οργανισμοί οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως βάση για τη διαμόρφωση των τελικών.

ΠΗΓΗ_ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ__ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_16-06-2010

You are here: ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ετοιμάζονται μετατάξεις στους ΟΤΑ