Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Ενημερωτικό Νο 22

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Συσπείρωση Εργαζομένων

( πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης και δράσης στις Ν.Α.)


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  Νο 22

 

 

Α. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 25/2/10

Τα θέματα που είχαμε ήταν δύο. Οι εξελίξεις για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η διεξαγωγή  του συνεδρίου της ΟΣΥΝΑΕ που είναι προγραμματισμένο για τις 3-5/3/10.  Σχετικά με το πρώτο έγινε αρκετή συζήτηση ( για πρώτη φορά ίσως τόσο ουσιαστική σε συνεδρίαση μας ) , αποτέλεσμα της ανησυχίας που προκάλεσε σε όλους μας η τοποθέτηση του Υφ. Εσωτερικών κου Ντόλιου στην συνάντηση με το Δ.Σ. μας την Παρασκευή 19/2/10. Εκεί , με ευγενικό και χαλαρό μεν τρόπο  ( και τα γνωστά θέλουμε την άποψη σας , επιδιώκουμε την συναίνεση κλπ ) μας ειπώθηκαν τα εξής: α) ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα ψηφιστεί μέχρι 15/5/10 , είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης , β) έχει φτιαχτεί επιτροπή του υπουργείου η οποία άμεσα θα παρουσιάσει το ποιες αρμοδιότητες  θα φύγουν από τις Νομαρχίες προς τους Δήμους και ποιες θα έρθουν από τα Υπουργεία προς τις Νομαρχίες ( μελλοντικά Περιφέρειες ) , γ) η πρόθεση τους είναι όσο περισσότερες υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη να πάνε στους Δήμους συνοδευόμενες και από το προσωπικό που τις ασκούσε στις Νομαρχίες και στις νέες Περιφέρειες να μείνουν κυρίως αυτές που αφορούν τα έργα και την ανάπτυξη , δ) θα υπάρξει κοστολόγηση υπηρεσιών και μερικές που θα κριθούν ασύμφορες πιθανά να τροποποιηθούν ( να ιδιωτικοποιηθούν ίσως ? ) στην εφαρμογή τους , ε) δεν θέλουν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και αναγκαστικές μετατάξεις , στ) σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο να μην το συζητάμε σήμερα , όπου πάμε θα πάμε όπως είμαστε και με ότι παίρνουμε σήμερα, η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων που κι αυτός αναγνωρίζει ( ως πρώην Νομάρχης ) μετατίθεται σε βάθος πενταετίας και βλέπουμε.  Τέλος η ατάκα του ¨ τι ανησυχείτε εσείς , αφού έτσι κι αλλιώς είστε στον πάτο, δεν πάει παρακάτω ¨  δείχνει τις προθέσεις τους.  

Μετά απ’ όλα αυτά , έγινε κατορθωτό να βγει μια ομόφωνη απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΣΥΝΑΕ  που να έχει αρνητική θέση στην εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ( δείτε το συνημμένο ) με υποχωρήσεις όλων των παρατάξεων σε πλευρές και λεπτομέρειες της άποψης τους. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σήμερα να ενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες σ’ ένα κοινό πλαίσιο.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα της διεξαγωγής του συνεδρίου η ΠΑΣΚΕ έφερε την πρόταση της : αναβολή για 22-23/3/10 ώστε να υπάρξει χρόνος για την οργάνωση του ( αφού όμως υπάρξει ομόφωνη αποδοχή απ’ όλες τις παρατάξεις ). Δυστυχώς όμως , ούτε εξήγησε γιατί δεν έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα το συνέδριο , ούτε τι ακριβώς θα γίνει σε αυτές τις 20 μέρες. Το προεδρείο του Δ.Σ. δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα επίσημο πέρα από προφορικές συνεννοήσεις. Συνέπεια αυτών ήταν , όλες οι άλλες παρατάξεις ( και το μέλος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Ρέλλιας ) να μην συναινέσουν να μετατεθεί το συνέδριο και να ζητήσουν από το Δ.Σ. την υλοποίηση του στις 3-5/3/10. Η  ΠΑΣΚΕ είχε την πλειοψηφία στην συνεδρίαση ώστε να πάρει την απόφαση για μετάθεση του συνεδρίου αλλά δεν το έκανε γιατί θέλει να κρύψει τις ευθύνες της και να αναγκάσει όλους τους υπόλοιπους να χρεωθούν πιθανή οριστική ματαίωση του συνεδρίου ( λόγοι νομιμότητας κλπ. ) σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το εργασιακό μας μέλλον. Εντυπωσιακές οι ατάκες των μελών της ΠΑΣΚΕ όταν πήραν πίσω την πρόταση τους προς τους υπόλοιπους ¨θέλετε συνέδριο τώρα ? κάντε το ! ¨  που δείχνουν τι πραγματικά επιδιώκουν. Η απόφαση ήταν να παραμείνει το Γ.Σ. την επόμενη μέρα μετά από το τέλος της συνάντησης των πρωτοβάθμιων συλλόγων για να συνεννοηθεί τα πρακτικά ζητήματα του συνεδρίου.

 

 

Β. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Δ.Σ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  26/2/10

Παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι μόνο από 24 πρωτοβάθμιους συλλόγους ( αν και το προεδρείο του Γ.Σ. φαίνεται να μην περίμενε ούτε αυτούς , αν κρίνουμε από το μέγεθος της αίθουσας που είχε κλείσει !!! ). Απ’ αυτούς ,  5-6 σύλλογοι είχαν κάνει συνέλευση και είχαν να μεταφέρουν μια συλλογική απόφαση. Οι υπόλοιποι ομιλητές  εξέφρασαν προσωπικές απόψεις τους.  Στην αρχή δεν έγινε καμιά ενημέρωση από τον πρόεδρο του Δ.Σ. ή του Γ.Σ. για τις εξελίξεις ή τις επαφές που είχαμε ως Ομοσπονδία με Υφυπουργό , πρόεδρο της ΕΝΑΕ κλπ. , απλά διαβάστηκε το κείμενο απόφασης του Γ.Σ.  Έτσι το κλίμα από αυτές τις ομιλίες ήταν κυρίως επικεντρωμένο στο τι πρέπει να διασφαλίσουμε μόλις εφαρμοστεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και όχι τι πρέπει να κάνουμε για να ανατραπεί αυτή η μεταρρύθμιση που θα μας πάει πολύ πίσω……….

(δυστυχώς έχει περάσει η λογική ότι δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε οπότε να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε,  παραβλέποντας ότι όλα αυτά που προτάθηκαν σαν αιτήματα έχουν ήδη απαντηθεί αρνητικά από τους κυβερνόντες – κατάληξη της απουσίας της Ομοσπονδίας από την επαφή και ενημέρωση των εργαζόμενων πολύ καιρό τώρα ). Στη συζήτηση που ακολούθησε και με παρεμβάσεις μελών από το Γ.Σ. που υποστήριξαν και ανέλυσαν το κείμενο-θέση της ΟΣΥΝΑΕ , μάλλον περισσότεροι συνάδελφοι κατανόησαν την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε και γιατί πρέπει να πούμε ένα ολοκληρωμένο ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ  απ’ όσους στην αρχή της συνάντησης.

Για το θέμα του συνεδρίου επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συλλόγων ρωτούσαν τι θα γίνει , η ΠΑΣΚΕ το ίδιο βιολί ( κάντε το ) και παρ’ όλη την πίεση των συναδέλφων να δώσουν πραγματικά στοιχεία είχαμε πάλι γενικολογίες προσπαθώντας να χρεώσουν σε όλο το Δ.Σ. το ότι δεν μπορεί να γίνει συνέδριο ( είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι που ήρθαν από την επαρχία αγανάκτησαν με την όλη λειτουργία  , άρα με όλο του Δ.Σ. και έτσι η ΠΑΚΕ προσπαθεί να γλυτώσει ότι μπορεί ).

Και βέβαια στο τέλος , τα μέλη  της ΠΑΣΚΕ ( και μέλη του Γ.Σ. )  εξαφανίστηκαν ( μαζί με όλο το υλικό βέβαια που κατέχουν ως προεδρείο ) , δεν έμειναν να δούμε τι πρέπει να γίνει για την πραγματοποίηση του συνεδρίου 3-5/3/10 , όπως είχε συμφωνηθεί την χθεσινή ημέρα. Άρα είμαστε όλοι σε αναμονή καλέσματος από τον πρόεδρο του Γ.Σ. και του Δ.Σ. για τον τόπο και τα θέματα του συνεδρίου στις 3/3/10 , κάτι ιδιαίτερα δύσκολο πια ,  με απρόβλεπτες συνέπειες για την ύπαρξη της Ομοσπονδίας μας και φυσικά την  μεγαλύτερη απαξίωση της από τους συναδέλφους μας. Μόλις υπάρξουν νεώτερα θα σας ενημερώσω.

 

Γιώργος  Τζαφέρης ,  28/02/10

 

 

You are here: Ο.Σ.Υ.Ν.Α.Ε. Ενημερωτικό Νο 22